ARTIKELS

De kracht van loslaten: elixir voor meer innerlijke vrede en gemoedsrust

Erger jij je ook zo aan die ene persoon? Voel je weerstand opborrelen tegen datgene wat je aan het doen bent? Ervaar je onmacht in de situatie waarin je bent verzeild geraakt? In dit artikel neemt nobi jou mee in het weldadige gedachtengoed rond ‘de kracht van loslaten’ van Eckhart Tolle, gerenommeerd auteur van het boek ‘De kracht van het nu’ en één van de grootste spirituele leraren van deze tijd.

Het concept loslaten: wat is dat?

Loslaten kan worden omschreven als het bewust loslaten van weerstand, negatieve emoties, beperkende overtuigingen, destructieve gedachten, verwachtingen en hechting aan mensen, gebeurtenissen of uitkomsten die ons niet bevallen of dienen. Loslaten is het accepteren van de realiteit zoals die is, zonder oordeel of weerstand, en het loslaten van je behoefte om de dingen te controleren die buiten jouw macht liggen. Wil dit zeggen dat je alles zomaar moet laten gebeuren? Neen. Maar je laat mensen en dingen vrij om te zijn wie of wat ze zijn in plaats van je erdoor te laten bewegen. Hierdoor laat je je buitenwereld niet langer de kwaliteit van jouw binnenwereld bepalen. Vrijlaten leunt zo misschien wel het dichtst bij loslaten aan.

Denk je nu dat loslaten hierdoor een teken van zwakte is? Het tegendeel is waar: het bewust kunnen loslaten of vrij laten van wat je niet kan veranderen is net een bron van kracht en wijsheid. Loslaten is immers alles behalve passief worden of opgeven. Wanneer jij leert los te laten, laat je de behoefte om controle uit te oefenen op zaken die je niet kan veranderen, los. Hierdoor creëer je vrijheid en innerlijke ruimte om te focussen op wat je wél kan beïnvloeden. De voordelen van leren loslaten zijn dan ook meervoudig:

  • Loslaten stelt je in staat om je emotionele beslommeringen te verminderen, meer rust en innerlijke vrede te vinden en ruimte te maken voor positiviteit.
  • Doordat je oude overtuigingen, gewoonten en gedragingen los- of vrijlaat die je niet langer dienen, schep je ruimte voor nieuwe mogelijkheden, zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling.
  • Wanneer je anderen vrijlaat in hoe of wie ze zijn, en niet vast houdt aan onrealistische verwachtingen, bevrijd je jezelf van teleurstelling en creëer je een klimaat waarin echt verdiepende relaties kunnen ontstaan.
  • Door los te laten, verminder je de negatieve gevolgen van stress, angst en spanning en bevorder je je mentaal en emotionele welzijn. 

Quote

“When I let go of what I am, I become what I might be.”
– Laon Tzu

Loslaten van jouw weerstand begint bij het besef dat jij je eigen werkelijkheid creëert

Wist je dat niets of niemand buiten jou verantwoordelijk is voor jouw innerlijke landschap? Laat dit meteen de grootste les zijn die Tolle ons leert. Gevoelens, emoties, gedachten,… ze zijn slechts constructies van je geest en jij laat ze ontstaan vanuit een reactie op de context of de omgeving waarin je je bevindt. “Maar wat als mij vreselijk onrecht werd aangedaan? Dan zijn mijn gedachten of emoties toch gerechtvaardigd?” “Dat maakt niks uit”, zegt Tolle. “Ze komen tot stand doordat je je verzet tegen dat wat is waardoor je van het huidige moment je vijand maakt. Hierdoor ontstaat weerstand, wat zoveel is als een conflict tussen je binnenwereld en de buitenwereld.”

Vind je dat herkenbaar, dat gevoel van innerlijke weerstand tegen mensen of situaties? Weet dan dat weerstand de ideale voedingsbodem is voor het ontstaan van negatieve gedachtenpatronen, pijn en een gevoel van onbehagen en ongelukkig zijn. Weerstand vervuilt je innerlijke panorama en door de wet van resonantie besmet je er bovendien ook jouw omgeving mee. Dat brengt ons bij onze favoriete nobi quote: ‘Zo binnen, zo buiten’. Dus stel jezelf eens de vraag: ben ik mezelf en de wereld rondom mij aan het vervuilen? Of ben ik goed op weg om mijn innerlijke rommel uit te klaren?

Quote

“Things are as they are — we suffer because we imagined different.”
– 
Rachel Wolchin

 

Leren loslaten doe je met deze 5 handvaten

Lieve nobi-lezer, jij bent zoveel meer dan een bundeltje geconditioneerde reflexen. Wil jij werkelijk leren om jouw buitenwereld te laten ‘zijn’, zonder dat jouw binnenwereld erdoor op z’n kop wordt gezet? Dan nodigen we je uit om het proces van loslaten te beoefenen aan de hand van deze 7 handvaten:

1. Loslaten start met het wensen ervan

Leren loslaten start met het intrinsieke verlangen en de wil om het gewicht van jouw pijn los te laten. De keuze is aan jou of je belemmerende patronen wil blijven vasthouden of niet. Heb je te maken met een diep pijnlichaam zoals het verlies van een geliefde? Dan word je uitgenodigd om bij jouw pijn aanwezig te zijn in ononderbroken liefde en aandacht, en het verlies te aanvaarden.

 2. Ontwikkel zelfbewustzijn

Je kan pas weten wat je wil loslaten als je weet wat er in jou leeft en waaraan je vastzit. Word je bewust van je gedachten, emoties en reacties op situaties. Wanneer merk je dat je vasthoudt aan gebeurtenissen of mensen? Wanneer ervaar je negativiteit of weerstand? Zelfbewustzijn stelt je in staat om te herkennen waar je loslaatwerk nodig is.

3. Aanvaard de realiteit voor wat ze is

Accepteer, laat vrij, laat zijn… Laat je mee bewegen door de deining van het leven, stevig verankerd in jezelf, en toch soepel meegaand met wat zich aandient. De realiteit is wat ze is. Leer haar te aanschouwen en doorvoelen, zonder oordeel. Hierdoor erken je dat bepaalde dingen buiten jouw controle liggen waardoor je je energie kan richten op wat jou voedt in plaats van wat jou naar beneden haalt.

 4. Leer vergeven

Vergeven is een belangrijk onderdeel van loslaten. Het loslaten van wrok, wraakgevoelens en negatieve gevoelens jegens anderen bevrijdt niet alleen de ander, maar bovenal jezelf. Vergeving betekent niet dat je het gedrag goedkeurt, maar dat je de last van negatieve emoties loslaat en ruimte creëert voor genezing en groei.

5. Laat controle los

Erken dat er veel dingen in het leven buiten jouw controle vallen. Probeer niet alles krampachtig te beheersen, te sturen of te willen voorspellen. Leer te vertrouwen op het proces en het universum. Laat de behoefte aan controle los en vertrouw erop dat dingen op de juiste manier zullen verlopen.

6. Oefen met loslaten op verschillende domeinen

Wanneer je leert loslaten, leidt dit automatisch naar jezelf leren onthechten. Oefen loslaten dan ook bewust binnen diverse domeinen van jouw leven. Dit kan variëren van materiële bezittingen die je niet langer nodig hebt tot beperkende overtuigingen die je groei belemmeren. Neem kleine stappen en ervaar de bevrijding die gepaard gaat met het loslaten van wat je niet langer dient.

7. Zorg voor jezelf

Zorg goed voor jezelf tijdens het proces van loslaten. Geef jezelf toestemming om te rusten, te ontspannen en je emoties te verwerken. Vind gezonde manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, lichaamsbeweging of het bijhouden van een dagboek. Zelfzorg helpt je om veerkrachtig te blijven terwijl je je overgeeft aan het proces van ‘letting go’…

Ben jij klaar voor de ‘inner journey’? Voor een authentiekere versie van jezelf? Nobi wil jou hierin graag ondersteunen met inspirerende literatuur. Je kan ‘De kracht van het Nu, gids voor een bewust en gelukkig leven’ van Eckart Tolle of een ander inspirerend boek bestellen via onze nobi boekenlijst.

Quote:

“You can't reach for anything new if your hands are still full of yesterday's junk." - Louise Smith

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord