ARTIKELS

Het belang van eigenwaarde

Vraag jij je af “Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol en fantastisch te zijn?”, dan vragen wij jou: “Wie ben jij om dat niet te zijn?”. Hiervoor putten we uit de wijze woorden van Nelson Mandela’s speech waarmee hij het belang van eigenwaarde benadrukte wanneer jij jezelf vanuit je potentieel tot uitdrukking wil brengen in het leven. Twijfel jij ook wel eens aan de grootsheid van jezelf? Vergelijk je jezelf soms met anderen of ben je ervan overtuigd dat die mooie droom niet voor jou is weggelegd?

Dan nodigt nobi jou uit om eens een kijkje te nemen in het landschap waarin jij jezelf weerspiegelt. Wat zie je als je naar jezelf kijkt? En klopt het wel met wie jij werkelijk bent en waarvoor je gekomen bent? 

Eigenwaarde, wat is dat?

Eigenwaarde verwijst naar de waarde die jij aan jezelf toekent en de mate waarin jij jezelf accepteert, respecteert en waardeert zoals jij bent. Het concept van eigenwaarde speelt dan ook een essentiële rol in jouw leven, want het beïnvloedt hoe jij je voelt, wat je denkt en hoe jij je gedraagt. De mate waarin jij een gezond zelfbeeld en een voedende dosis aan eigenwaarde cultiveert, hangt af van diverse interne en externe factoren. Zo zijn jouw levenservaringen, opvoeding, verbale en non-verbale sociale interacties en persoonlijke prestaties van grote invloed.

De kaders hiervoor worden reeds gezet in jouw vroegste kinderjaren en evolueren naarmate je opgroeit. Ontving je liefdevolle steun, bevestiging en bekrachtiging als kind? Dan is de kans groot dat je hierdoor intern een gezonde portie aan ideeën, overtuigingen, gedrag en gewoontes hebt weten op te bouwen. Heb jij eerder herinneringen aan negatieve ervaringen, kritiek en mislukkingen, dan kan dat mogelijks jouw gevoel van zelfwaardering schaden.

Laat je echter niet verleiden om dit als enige reden aan te wenden voor jouw persoonlijk gevoel van evenwicht of tekort, want zo plaats je de verantwoordelijkheid voor jouw falen of slagen hierdoor voortdurend buiten jezelf. Je bent niet wat er met je is gebeurd, maar wat je kiest om ervan te maken. De sleutel tot persoonlijke groei is de wíl ontwikkelen om het anders te gaan doen, en hiervoor is zelfbewustzijn de eerste stap.

Zelfwaardering berust op 6 pijlers

Een prachtige leidraad die we jou hierbij willen aanreiken, is de visie van de auteur Nathaniel Branden. Hij was een Amerikaanse psycholoog en pionier op het gebied van zelfwaardering of eigenwaarde. Branden schreef talloze boeken rond bewust, vrij en onafhankelijk leven, en het cultiveren van een gezonde dosis zelfrespect en zelfvertrouwen als basis voor geestelijk en lichamelijk welzijn. Zijn meest bekende boek hieromtrent is waarschijnlijk ‘Six Pillars of Self-Esteem’, of in het Nederlands ‘Op weg naar Zelfrespect en Zelfvertrouwen’. In dit boek bespreekt hij uitgebreid de zes pijlers waarop zelfwaardering berust en neemt hij jou als lezer zelfs mee in een eenendertig weken plan waarin hij jou stap voor stap laat bouwen aan een grotere portie zelfwaardering.

Benieuwd naar meer? Wij lichten voor jou Branden’s zes pijlers alvast kort toe:

  1. Zelfbewustzijn

Ben jij je bewust van je eigen gedachten, gevoelens, waarden en doelen? Begrijp jij je sterke punten, zwaktes en persoonlijke grenzen? Zelfbewustzijn vormt de basis van zelfwaardering.

  1. Zelfacceptatie

Accepteer jij jezelf volledig, inclusief je positieve eigenschappen en je tekortkomingen? Kan je mild en medelevend zijn naar jezelf, zonder jezelf te veroordelen? Zelfacceptatie is het tegenovergestelde van zelfkritiek en helpt je bij het opbouwen van een gezonde eigenwaarde. Je bent niet geboren om perfect te zijn, wel om authentiek te zijn.

  1. Zelfverantwoordelijkheid

Neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen leven, keuzes en acties, en dus voor jouw eigen welzijn, groei en doelen? Zelfverantwoordelijkheid geeft je een gevoel van controle en empowerment, wat bijdraagt aan een positieve eigenwaarde.

  1. Zelfassertiviteit

Kom jij op een eerlijke en respectvolle manier op voor jezelf? Communiceer jij je behoeften en grenzen en kan jij liefdevol maar krachtig je eigen mening uiten? Zelfassertiviteit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het handhaven van gezonde relaties met anderen.

  1. Doelgerichtheid

Stel jij doelen en ga je actief aan de slag om deze te realiseren? Het hebben van doelen geeft richting en betekenis aan je leven. Het nastreven en behalen van doelen versterkt je gevoel van competentie en vertrouwen, wat essentieel is voor een gezonde eigenwaarde.

  1. Integriteit

Handel jij in lijn met je eigen waarden en principes? Ben jij eerlijk, authentiek en trouw aan jezelf? Integriteit zorgt voor een gevoel van congruentie en innerlijke harmonie, wat bijdraagt aan een sterk gevoel van eigenwaarde. 

Quote

“You’re always with yourself, so you might as well enjoy the company.” - Diane Von Furstenberg 

Waarom is zelfwaardering belangrijk?

“Hou je niet van jezelf, dan ontken je jezelf, onderdruk je jezelf en wijs je je eigen natuur af”, zo stelt Branden. Een gezond zelfbeeld brengt jou bij jouw pure potentie, bij jouw talenten en draagt bij aan het gevoel dat jij leeft waarvoor jij gekomen bent. Eigenwaarde werkt bovendien als een magneet waarbij jij mensen en situaties naar je toetrekt die mee trillen op jouw resonantie van goede vibes.

Wanneer jij bouwt aan het versterken van jouw eigenwaarde weet jij jouw juiste positie in te nemen en ga je jezelf niet kleiner maken dan iemand naast je. Hierdoor nodig je je omgeving uit om hetzelfde te doen en bouw je mee aan een zelfbewuste maatschappij van waaruit iedereen kan gaan stralen.

Dat brengt ons terug bij de intro van dit artikel. Want niemand minder dan Nelson Mandela was zich hiervan ten zeerste bewust en wist miljoenen harten te raken met volgende wereldbekende uitspraak. “Jouw grootste angst is niet dat je onvolmaakt bent, maar dat je mateloos krachtig bent. Het is jouw licht, niet jouw schaduw die je het meest beangstigt”, zo stelde hij. En hij vervolgde met: “Je vraagt je af: ‘Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol en fantastisch te zijn?’ Maar de vraag is: wie ben jij om dat niet te zijn? Jij bent een kind van God, van Al-Wat-Is. Je dient de wereld niet met jezelf klein te houden. Er is niks verlicht aan jezelf kleiner voor te doen dan je bent opdat anderen zich veilig zouden voelen in jouw nabijheid. We zijn allen voorbestemd om te schitteren, zoals kinderen dat doen. Wij zijn geboren om de glorie van het goddelijke in ons te manifesteren. Het is niet aanwezig in sommigen, maar in iedereen. Wanneer we ons eigen licht laten schijnen, geven we anderen onbewust de toestemming om hetzelfde te doen. Wanneer we ons bevrijden van onze eigen angst, zal onze aanwezigheid automatisch ook anderen rondom ons bevrijden.”

 Quote

“Zelfvertrouwen is de mooiste outfit die je kan dragen.” 

Bouwen aan een constructieve eigenwaarde, is dus niet alleen belangrijk voor je eigen gevoel van welbehagen en geluk, maar ook voor dat van anderen rondom jou. Bovendien is het een belangrijke bouwsteen van zelfvertrouwen. Hierdoor zal je sneller uitdagingen durven aangaan en jouw volledige potentieel uitrollen in je leven. Zelfvertrouwen is dan ook de mooiste outfit die je kan dragen!

Ook jouw emotioneel welzijn vaart er goed bij. Doordat je minder vatbaar bent voor zelfkritiek en zelftwijfel, til je je leven op tot een hoger niveau waarin geluk een cruciale rol kan gaan spelen.

Eigenwaarde doet jou ook de juiste grenzen stellen en gezonde relaties opbouwen. Je hebt immers in de eerste plaats een harmonieuze relatie met jezelf opgebouwd waardoor anderen daarmee zullen resoneren. Zo kan je op een onafhankelijke manier in verbinding gaan met anderen, waarin je jezelf voorziet van interne validatie of waardering.

Tot slot is eigenwaarde van belang op jouw doelen en prestaties. Het verhoogt jouw veerkracht bij mislukkingen en leert je tegenslagen te overwinnen. Humor en zelfspot zijn hierbij handige tools en zijn vaak een graadmeter voor iemands eigenwaarde.

Quote

“I used to be selfconscious about my height, but then I thought, fuck that, I’m Harry Potter.” – Daniel Radcliffe

Ga aan de slag

Vond je dit artikel inspirerend? Deel het dan met jouw dierbaren en naasten, zo bouwen we samen aan een gezonde nobi-tribe!

Honger gekregen naar nog meer ‘food for thought’? Wat dacht je van dit kortverhaal rond eigenwaarde: ‘De Lotus en de Modderpoel’?

Wil je graag meer weten hoe jij jouw zelfwaarde een duwtje in de rug kan geven? Ga dan zeker eens snuisteren door onze nobi-boekenlijst, of bestel meteen het boek “Six Pillars of Self-Esteem” van Nathaniel Branden. 

Auteur: Lies Paelinck

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord