Ingrediënten

Braambes: vitamine C in een bolletje

Heb jij braambessen in de tuin? Dan trek je je misschien de haren uit het hoofd doordat deze stekelige woekeraar onvermoeibaar telkens opnieuw zijn kop opsteekt. En terecht, want dit koppige kereltje boordevol vitamines wil niks liever dan bijdragen aan jouw gezondheid!

In dit artikel vind je alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van braambessen op een rijtje. Zo wordt dit ingrediënt niet enkel een weldaad voor je tong, maar bovenal een medicijn voor je lichaam en ziel! Nobi kijkt echter nóg verder en vertelt jou wat de spirituele boodschap is die de braambes in zich draagt. Hiervoor halen wij de mosterd bij de Vlaamse schrijver en mysticus Christiane Beerlandt die de energetische betekenis van voeding uitgebreid omschrijft in haar wereldbekende bestseller ‘De Hoorn des Overvloeds’.

Klaar voor deze gezonde smaakmaker?

Lees hier het volledige artikel.

De gezondheidseigenschappen van Braambes

Welke heilzame stofjes bevat de braambes?

Braambessen bevatten een bom aan gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Hij is gekend om zijn grote aanvoer van natuurlijke vitamine C die bijdraagt aan een gezonde werking van jouw immuunsysteem. Samen met vitamine A en diverse soorten antioxidanten zoals polyfenolen kunnen bramen daarenboven bijdragen aan de gezondheid van je huid. In de donkere kleur van de braambes vinden we tevens de anthocyanen terug. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade door bv. UV-straling. Ze vertragen het verouderingsproces, dragen bij aan het behoud van een goed geheugen en helpen je te beschermen tegen ziekten.

Naast vitamine C zijn braambessen ook gekend om hun grote dosis vitamine K. Deze vitamine helpt de botdichtheid te verbeteren. Ook mangaan en vitamine A uit de braambes dragen hier hun steentje aan bij.

Ook vitamines B1, B2, B3, B5 en vitamine B6 sieren de braam, net als ijzer, fosfor en mangaan. Mangaan is een mineraal dat een essentiële rol speelt in jouw immuunsysteem en stofwisseling. Het kan PMS-klachten bij vrouwen verminderen en draagt bij aan gezonde bloedvaten.

Tot slot bevatten braambessen veel vezels waardoor ze een weldaad zijn voor jouw darmflora. Vezels vormen immers de juiste voedingsbodem voor gelukkige darmbacteriën en houden je bloedsuikerspiegel stabiel.

Wil je je lichaam helemaal gelukkig maken? Zet dan naast braambessen ook andere verse groenten en fruit op je menu. Varieer in kleur, vorm en smaak, en experimenteer met sapjes en salades, rouw of gestoomd,…

Geen tijd voor die koksmuts? Wat dacht je van een bezoekje aan jouw favoriete nobi restaurant in de buurt?

De spirituele betekenis van Braambes

Over de energetische betekenis van braambessen schrijft Christiane Beerlandt o.a. hetvolgende:

De Braambes-mens rekent te weinig op zichzelf, maar heeft de neiging te leunen op de ander. Hij wil verzorgd worden, wil dat de ander zijn verdriet oplost, … en voorziet zichzelf te weinig van aandacht en liefde. Door teveel te begeren buiten zichzelf, kan hij innerlijk nooit tevredenheid vinden. Braambesenergie roept je op om zelfstandig door het leven te gaan, en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen levensproces, inclusief gevoelens en gedachten. De Braam is als een moeder die haar kind uit liefde van zich af duwt opdat het zou leren op eigen benen te staan.

De braambessensfeer stimuleert autonomie, zelfvoorziening en erkenning van het IK. “Maak je los van de moederschoot” zet Braambes, “van het verleden en van het afhankelijke karakter dat je steeds doet terugvallen op een ander. Ga op eigen benen staan en leer je geborgen te voelen in je eigen schoot.”

Braambes heeft een sterke drijvende energie die je doet doorgaan in het leven. Braambes wil niet dat je stilstaat of bij de pakken blijft zitten; het maant je aan om actie te ondernemen en de kracht in je eigen benen te ontdekken.

Braambes vindt het belangrijk dat je je energie bundelt en alles meeneemt dat van jou is. Laat niks slingeren bij de ander wat van jezelf is, zo verlies je energie en sta je als een wolk open voor invloeden van buitenaf. Compacteer je, roep jezelf tot de orde, begrens jezelf en ga op je eigen benen staan. Ruim je rommel, verdriet en ellende op zonder een ander ermee te belasten of te verwachten dat die het wel voor jou zal oplossen.

Braambes vraagt je om moederlijke hulp niet langer te verwachten van anderen, maar de moeder voor jezelf te leren worden. Zo ook omgekeerd: ga niet moederen over de ander of je zorg opleggen aan degenen waar jij je verantwoordelijk voor voelt, maar schenk die zorg aan jezelf.

De boodschap van Braambes is: “Pas wanneer jij je niet meer vult met de ander, niet meer verwacht van de ander, pas dan kan de weg naar innerlijk geluk van start gaan. Datgene wat je nodig hebt voor je welzijn komt dan als vanzelf op je pad. Maak jezelf los en zet de eerste stap richting een nieuw leven.”

En nu… smullen maar!

Wat dacht je van deze heerlijk frisse bessensoep met pistache en zure room?

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord