KORTVERHAAL

De 5 Wijzen

Nobi nodigt jou met dit inspirerende kortverhaal uit tot het bewandelen van jouw eigen unieke pad… Ga zitten en geniet van dit vleugje levensverdieping voor onderweg.

Vijf wijze mannen verdwaalden in het bos.

De eerste zei: “Ik ga links, mijn intuïtie zegt me dat.”

De tweede zei: “Ik ga rechts, want "rechts" komt van het woord recht, wat staat voor juist”.

De derde zei: “Ik zal teruggaan, want daar kwamen we vandaan. Dat betekent dat ik uit het bos zal geraken.”

De vierde zei: “Ik zal rechtdoor gaan. We moeten vooruit gaan. Het bos zal uiteindelijk ophouden en iets nieuws zal ervoor in de plaats komen.”

De vijfde zei: “Jullie hebben het allemaal mis. Er is een betere oplossing. Wacht op mij.”

Hij vond de hoogste boom en klom erin. Terwijl hij omhoog klom volgden alle andere wijzen hun eigen keuzepad. Van bovenaf zag de vijfde wijze welke weg ze moesten volgen om het bos uit te raken. Zie je wel, zijn idee was het beste geweest.  De anderen hadden het mis. Ze waren koppig en luisterden niet naar hem. Hij was de enige echte Wijze!

Maar hij had het mis, iedereen had immers gelijk gehad.

De wijze die naar links ging, kwam in het struikgewas terecht. Hij verhongerde hij bijna en moest vechten tegen wilde dieren. Maar hij leerde hoe hij kon overleven in het bos; hij werd een deel van het bos en kon al zijn kennis doorgeven aan anderen.

De wijze die naar rechts ging, werd overvallen door dieven. Ze namen hem alles af en dwongen hem met hen mee te stelen. Maar na verloop van tijd wist de wijze iets in de dieven wakker te maken dat ze vergeten waren, namelijk menselijkheid en mededogen. Hun berouw was zo sterk dat sommigen na zijn dood ook wijzen werden.

De wijze die terugging, maakte een pad door het bos. Dat pad werd al snel een weg voor degenen die door het bos wilden wandelen zonder het risico op verdwalen.

De wijze die rechtdoor ging werd een pionier. Hij vond prachtige plaatsen waar niemand ooit eerder was geweest. Daar trof hij ongekende geneeskrachtige planten aan en fantastisch nieuwe diersoorten. Zo creëerde hij nieuwe mogelijkheden voor de hele gemeenschap.

De wijze die in de boom klom, werd een specialist in het vinden van de kortste weg. Mensen wendden zich tot hem als ze de snelste manier wilden vinden om hun problemen op te lossen, zelfs als dit betekende dat ze weinig zouden leren van die oplossing.

Zo bereikten de vijf wijzen allen op hun manier uiteindelijk de bestemming.

 

INZICHT:

We hebben allemaal ons eigen pad te bewandelen en onze eigen unieke lessen te leren, ook jij. Enkel door je eigen weg te gaan kan de beste versie van jezelf zich ontplooien. De uitdagingen die jij onderweg tegenkomt lijken misschien op tegenspoed die je afremmen in het bereiken van je doelen. Maar als je goed kijkt, zal je zien dat ze de voedingsbodem vormen voor het ontwikkelen van je talenten en kwaliteiten.

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord