TIPS & TRICKS

Bewaak je energiebalans en ga krachtiger in het leven staan

Blijf jij ook wel eens hangen in die ene opmerking van je collega of partner? Vergelijk je jezelf -onbewust- met die vriend die het wél voor elkaar lijkt te hebben? Of hol je jezelf de benen van onder het lijf om het iedereen naar zijn zin te maken? Vermoeiend! Door jouw energie overal te laten slingeren geef je je kracht weg en riskeer je uitgeput te raken.

Nobi neemt jou in dit artikel mee in het gedachtengoed van de Amerikaanse spirituele leraar en auteur Ram Dass. Zijn leringen reiken verfijnde inzichten en praktische handvaten aan die jou helpen om jouw energie beter te handhaven. Zo kan jij weer op en top in jouw kracht gaan staan!

Quote

“Positive vibes only. Surround yourself with those who lift you higher and protect your energy from the rest.”

Waarom is een het belangrijk om te waken over een goede energiebalans?

Is jouw energie in evenwicht, dan ervaar je de weldaden hiervan binnen heel wat domeinen in je leven. De belangrijkste zijn o.a.:

  • Meer levensvreugde
  • Gezondere relaties
  • Verhoogde focus en productiviteit
  • Meer vitaliteit
  • Een betere emotionele balans

Hoe doe je dat dan, je energie bewaken?

Wij vatten het vanuit de zienswijze van Ram Dass samen in deze 7 ankerpunten die je op weg kunnen helpen naar een leven vanuit meer energie en innerlijke kracht. 

  1. Ontwikkel meer innerlijk bewustzijn

Je herkent het vast wel: je voelt een hevige emotie opwellen die, achter beschouwd, niet in lijn lag met de ernst van de situatie. Wat er is dan gebeurd? Je reageerde vanuit een oude pijn waarvan je niet bewust was dat die (nog steeds) in jou leeft. Zo een mechanismes vergen energie. Te veel energie. Ram Dass benadrukt dan ook het belang van het cultiveren van een rijk innerlijk bewustzijn. Waar zitten jouw rode vlaggen? Welke (onbewuste) gedachten en overtuigingen gaan met jouw emoties aan de haal waardoor jij nodeloos veel energie verspilt? Richt dus je blik naar binnen en leer jezelf kennen.

  1. Stel duidelijke grenzen

Volgens Ram Dass is het stellen van grenzen essentieel om onze energie te beschermen. Dit betekent ook leren "nee" zeggen wanneer dat voor jou nodig is. Ja, je mag met een kritisch oog mensen, situaties en activiteiten overschouwen, vanuit de wetenschap dat je hierdoor jouw eigen energie bewaakt.  Ga maar even oefenen met die buurvrouw die weeral je tijd inpalmt met haar gekwetter over koetjes en kalfjes, terwijl jij steevast nood hebt aan rust en stilte. Het is perfect mogelijk om op een gezonde en verbindende manier aan te geven wat voor jou wel of niet past. Doordat jij je grenzen aangeeft, behoud je een gezonde energetische balans én geef je het voorbeeld aan anderen.

  1. Kies voor bewust gezelschap

Omring je met gelijkgestemden die jou ondersteunen en inspireren. In de aanwezigheid van positieve, liefdevolle en bekrachtigende mensen voed je je energiepeil en bescherm je jezelf tegen negativiteit. Probeer mensen te vermijden die roddelen over anderen want ze laten hierdoor hun eigen negatieve emoties op je los zoals jaloezie, boosheid, wrok of frustratie.

  1. Beoefen liefdevolle vriendelijkheid en mededogen

Het cultiveren van een liefdevolle houding en mededogen ten opzichte van jezelf en anderen vormt een belangrijk onderdeel van de leringen van Ram Dass. Wees mild voor jezelf, jouw leven is net zoals voor iedereen een leerschool waarbij je niet perfect hoeft te zijn. In dit licht kun je ook milder worden voor anderen. Door vriendelijkheid, vergeving en begrip te beoefenen, bouw je mee aan het cultiveren van een positieve omgeving.

  1. Laat gehechtheden en verwachtingen los

Gehechtheden en verwachtingen veroorzaken lijden en leiden tot uitputting van onze energiebronnen.  Een kraakschoon huis in combinatie met kleine kinderen? Laat het los. Vasthouden aan een vriendschap waar je geen voldoening meer uit haalt? Laat het los. Het loslaten van starre gehechtheid aan uitkomsten en het loslaten van onrealistische verwachtingen bevrijdt jouw energie en stelt je in staat om vanuit moeiteloosheid mee te stromen met het leven.

  1. Integreer dagelijkse oefeningen voor meer bewust-zijn

Meditatie, in stilte aanwezig zijn, mindfullnes, yoga, mantra’s zingen, innerlijke gebeden prevelen,… Volgens Ram Dass is er in onze maatschappij een nijpend tekort aan de beoefening van het bewust aanwezig zijn bij de stilte in onszelf. Ook grondingsoefeningen, visualisaties, intenties, affirmaties en energiewerk horen hier bij. Experimenteer met deze en andere strekkingen en voel wat met jou resoneert. Ze helpen je op weg naar een leven vanuit een diepere verbinding met jouw innerlijke essentie en versterken hierdoor jouw energetische veld.

  1. Geef je over aan het NU

Ram Dass benadrukt, net als Eckhart Tolle, de kracht van overgave aan het huidige moment en het accepteren van de dingen zoals ze zijn. Door weerstand tegen het huidige moment los te laten, bevrijd je jezelf van het willen hebben van controle over de situatie. Zo bewaar jij jouw kostbare energie in plaats van haar te verspillen in een vruchteloze strijd.

Quote

“Guard your energy like a warrior, for it is the foundation of your well-being and success.”

Je eigen energie bewaken vergt oefening

Nobi nodigt jou uit om deze leringen te zien als richtlijnen. Ga ze verkennen en integreren in je eigen leven in functie van jouw unieke omstandigheden en overtuigingen. Elk veranderproces vergt oefening, elke dag opnieuw. De manier waarop we met onze energie omgaan, zit vaak dieper ingebakken dan aanvankelijk gedacht. Ze staan immers in rechtstreeks verband met onze diepere verwondingen. Geef jezelf dus alle tijd!

Jij verdient het om de beste versie van jezelf te worden. Alleen zo maken we met z’n allen een feest van het wonder dat ‘Leven’ heet!

Smaakt naar meer?

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze pagina te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid

Ik ga akkoord